Cititul reprezintă una dintre activităţile noastre preferate, citim aproape de fiecare dată înainte de somn (atît somnul de seară, cît şi la somnul de zi). De aceea mereu suntem în căutare de cărţi noi care să îl atragă pe Eric, băieţel curios care repede se plictiseşte de orice.
La Bookfest anul acesta am descoperit setul de la editura Gama care include “Poveşti de somn uşor, Poveşti de noapte bună şi Poveşti despre virtuţi” care îmi place tare mult.
Primele două cărţi: Poveşti de somn uşor şi Poveşti de noapte bună curpind o serie de poveşti clasice din literatură română şi universală. Poveştile au fost special adaptate pentru a fi citite seara la culcare. Nu sunt foarte lungi, astfel încât pot fi citite şi copiilor care nu au suficientă răbdare să asculte până la capăt. Ilustraţiile sunt deosebite, sporind farmecul poveştilor. Eric este fascinat de coperţi, au luna şi stelele fosforescente care luminează în întuneric.
Volumul “Poveşti de somn uşor include” 16 poveşti din literatură română şi universală: Albă-că-Zăpadă, Cartea Junglei, Flautul fermecat, Ivan Turbincă, Punguţă cu doi bani, Pinocchio, Sindbad Marinarul, Prăslea cel Voinic şi merele de aur, Jack şi vrejul de fasole, Frumoasă din pădurea adormită, Crăiasa Zăpezii, Mică sirenă, Lampa lui Aladdin, Cele unsprezece lebede, Soldăţelul de plumb, Prinţesă şi bobul de mazăre.
Volumul “Poveşti de noapte bună” include 19 poveşti: Capra cu trei iezi, Degeţica, Scufiţa Roşie, Peştişorul de Aur, Cenuşăreasa, Răţuşcă cea urâtă, Ursul păcălit de vulpe, Ridichea uriaşă, Fetiţă cu chibrituri, Cei trei purceluşi, Hansel şi Gretel, Muzicanţii din Bremen, Motanul încălţat, Rapunzel, Hainele cele noi ale împăratului, Harap-Alb, Aşterne-te, masă!, Fata babei şi fata moşneagului, Tom Degeţel.
M-a vrăjit coperta fără să ştiu ce e în ea. E cu adevărat o carte de citit seară la culcare, când în camera e uşor întuneric şi poţi vedea steluţele fosforescente de pe coperta. Şi la lumina lor vagă, copilul îşi va imagina că face parte din poveste şi călăreşte un cal năzdrăvan sau întinde firmituri de pâine în pădurea fără sfârşit.
Volumul “Poveşti despre virtuţi” include două CD-uri audio, în interpretarea actorilor de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” din Iaşi, care îi ajută pe cei mici să pătrundă mai uşor în miraculoasa lumea a ficţiunii. Prin cele 25 de poveşti, copiii învaţă despre valorile morale pe care orice copil ar trebui să le preţuiască. Prin intermediul personajelor, copiii deprind mai bine noţiuni ca bunătatea, prieteniea, generozitatea, sinceritatea şi toleranţa.
În zilele noastre, părinţii preferă să cumpere un DVD sau să permită accesul excesiv al copilului la televizor sau calculator în detrimentul timpului alocat unei relaţii comune, în care ambii parteneri au de câştigat: copilul se va dezvoltă armonios şi va şti să îşi rezolve conflictele, iar părintele va câştiga un timp alături de propriul copil, pe care altfel nu l-ar mai fi primit niciodată.
Îmi place enorm de mult că prin intermediul poveştilor, copiii pot învăţa într-un mod natural. Prin intermediul poveştilor, copilul descoperă lumea şi se poate plasa în situaţii de viaţă în afara contextului familial. Prin lupta dintre bine şi rău şi situaţiile conflictuale întâlnite, copilul învaţă strategii de viaţă, descoperă consecinţele unor fapte şi atitudini şi îşi însuşeşte comportamente sociale pozitive.Fără a fi obligat să treacă printr-o experienţă negativă, copilul poate învăţa astfel să descopere lumea din jur, oamenii şi modul în care aceştia acţionează în diferite situaţii de viaţă. Multe dintre poveştile pentru copii semnalează, la nivel metaforic, lupta dintre bine şi rău, identifică principalele tipologii comportamentale, precum şi modul în care anumite situaţii concrete de viaţă îşi pot găsi rezolvarea.
Copiii care au fost expuşi la informaţii şi experienţe de viaţă prin citit au interacţiuni mai bune cu oamenii din jur. Dacă un copil află despre un băiat care este batjocorit, dar învaţă să se apere, va învăţa să se descurce într-o astfel de situaţie.
Cărţile despre valori sau empatie oferă un fundament puternic pentru copii în viitoarele interacţiuni cu ceilalţi.
Cititul este fundamentul limbajului. Este ritmul care stimulează centrii lingvistici din creier. Copilul va învăţa mai repede că limbajul înseamnă context, propoziţii, gramatică şi cuvinte. În jurul vârstei de 2-3 ani se dezvoltă capacitatea copiilor de a vorbi, iar poveştile şi cărţile îi vor furniza cuvintele şi propoziţiile de care au nevoie.