Jocuri şi Activităţi (bebe 6-12 luni)

eating-796489_1920

În aceasta perioadă, copilul va trece prin etape importante în dezvoltarea sa.

Din perspectiva motricității și a dezvoltării fizice, vă puteți aștepta la următoarele: între 6 şi 9 luni, bebelușul va putea să stea în şezut fără sprijin, iar până la 12 luni se poate deplasa în diverse moduri, în mediul pe care îl explorează, uneori reuşind chiar să se ridice în picioare sau să umble, ținându-se de obiectele de mobilier.


Hrănim păsările şi animăluţele

La plimbări cînd ieşim mereu întîlnim mulţi hulubaşi, ciinisori, pisici, ratuste etc. De aceea am luat la plimbările noastre şi ceva biscuiţi, pîine (ceva care să e putem face fărîmituri uşor).

 

Imitând-o pe mama!

Una din particularităţile acestei vârste este copierea sau imitatul. Cu toate că pare ciudat, acestea stau la baza învăţării. Capacitatea de învăţare a sugarului este cu adevărat uimitoare, mediul înconjurător şi cunoaşterea acestuia fiind factorul principal în devzoltarea cognitivă a copilului.

Cu cât interactineaza cu mai mulţi stimuli, cu atât învaţă mai multe lucruri, nu degeaba se spune că creierul unui copil este că “un burete”, care absoarbe tot ce vede şi aude.

Se începe cu imitarea unor sunete sau gesturi simple (grupuri de silabe sau consoane, vocea îngroşată sau subţiată, grimase), că apoi să folosească cuvinte întregi sau acţiuni complexe (cântece, jocul cu mâinile).

 

Jocul cu baloane colorate

Alegeţi patru, maximum şase culori pentru baloane, şi arătaţi-le bebeluşului. Pe măsură ce micuţul va fi atras de o culoare anume, menţionaţi culoarea.
Chiar dacă bebeluşul nu manifestă imediat dorinţa de a pronunţă numele acelei culori, denumirea este deja înregistrată în creierul sau, şi se va putea manifestă într-un alt moment.
Continuaţi cu fiecare balon în parte, şi repetaţi procesul de maximum două ori în acelaşi exerciţiu de stimulare a bebeluşului.
Realizaţi zilnic această activitate, iar după o perioada de câteva zile, puteţi avea o pauză scurtă de două zile, şi reveniţi la acest exerciţiu pentru consolidarea conceptului de culori diferite.

 

Oglinda
Lăsaţi copilul să se privească în oglindă.
Aşezaţi o oglindă incasabilă pe o parte a pătuţului sau pe masa folosită pentru schimbarea copilului astfel încât copilul să se poată privi. Uitaţi-vă împreună cu copilul în oglindă.

 

Joacă la baie

Îmbăierea este unul dintre momentele favorite ale copilului mic, această calmează şi relaxează copilul probabil datorită faptului că aminteşte de viaţă intrauterină când acesta plutea în lichidul amniotic.

Odată cu înaintarea în vârstă copilul va dori să facă baie în cadă, deoarece această îi oferă mai mult loc pentru joacă. Acest lucru este permis atunci când copilul este suficient de mare că să poată sta singur în fund.

 

Sticla cu boabe 

Umpleţi o sticlă de plastic (o sticlă de medicamente care să nu poată fi deschisă de copil) cu boabe de fasole sau cu orez.

Lăsaţi-l pe copil să o scuture şi să producă zgomot.

 


Găse
şte ce-am ascuns

Datorită acestui joc bebeluşul îşi va dezvoltă simţul echilibrului, controlul asupra muşchilor braţelor şi trunchiului şi va deveni mai curios să exploreze mediul din jur.
Înainte de a începe jocul, asigura-te că bebeluşul tău poate stă în funduleţ fără a fi nevoie să se sprijine de ceva.
Vei pregăti un castronel de plastic şi vei pune în el mai multe jucărioare. Arată-i-le bebeluşului.
Aşează-te jos, ia castronelul şi ascunde-l (parţial) în spatele tău. Încurajează-ţi bebeluşul să vină după ele, scoţându-le în faţă să şi apoi ascunzându-le imediat în spate. Vorbeşte cu el şi spune-i: “Unde este castronelul cu…? Vino după el!”
Cu siguranţă că jocul va antrena hohote de ras şi multă curiozitate din partea micuţului.

 

Experimente în bucătărie

Nu asociați această activitate cu masa. Altfel, va fi dificil să îi explicați celui mic de ce nu îl lăsăm întotdeauna să murdărească măsuța cu piureu sau să se joace cu spaghetele.

Alegeți un moment din zi pe care îl considerați prielnic pentru astfel de experimente și ajutați copilul să descopere gustul, mirosul, textura alimentelor. Apoi, cu cât înaintează în vârstă, puneţi-l să exerseze prinderea corectă a unor fire tăiate de spaghete, pe care le aşezaţi pe scăunelul de alimentaţie, a unor bucăţi mici de legume fierte, fructe sau chiar şi a altor alimente aprobate de medicul pediatru sau de nutriţionist.

 

Burtica
Aşezaţi copilul pe burtă punând în aproprierea lui şi obiectele preferate.
Încurajaţi copilul să se întindă după jucării şi să se mişte în direcţia lor.

 

Să explorăm prin jungla textilă

Utilizați diverse pături, eșarfe, mănuși, jucării de pluș și ajutați copilul să vadă diferențele dintre ele. Spuneţi cum se simt aceste materiale şi obiecte la atingere: moale, fin, aspru, etc.


Muzica

Fie că e vorba despre bătut cu bețele într-o tobă sau într-un xilofon, de suflat în fluier sau de apăsat clape de pian, muzica dezvoltă creierul.
Învață despre cauză – efect, coordonarea mână – ochi, logică… Învață că anumite obiecte pot fi folosite ca unelte, ceea ce e o mare descoperire pentru ei. Plus că se pare că nu există oameni afoni, ci doar oameni care nu au fost expuși corect la muzică. Așa că aveți puțin grijă la ce instrumente le oferiți


Limbajul animalelor.

Puteţi lua animalele de plus şi imitaţi sunetele pe care le produc. puteţi să le arătaţi diverse imagini cu animalele şi să imittati sunetele pe care acestea le produc.

Teatrul de păpuşi.
Ne jucăm cu diverse animăluţe de plus şi construim poveşti.

Mai multe şi mai puține

Puteți să profitați de faptul că, în acest stadiu, copilul începe să dezvolte aptitudini matematice și inventați jocuri în care să calculați împreună. Puteți alinia jucăriile de pluș și eliminați sau adăugaţi câte una, spunând: “luăm una, sunt mai puține”, ” punem încă una, sunt mai multe”. Jocul poate să fie antrenant, animalele venind şi plecând din grup sau formând mai multe grupuri.

Diferite jocuri cu migea

Leaganele de la terenele de joava

no replies

Leave your comment