Cursuri gratuite online pentru copii

person-1990906_1920

Multe dintre lucrurile pe care le invata copiii la scoala sunt teoretice. Insa perioada in care traim necesita din ce in ce mai multe abilitati practice. Din fericire, educatia se intampla si in mediul online, iar abilitatile practice pot fi dezvoltate si cu ajutorul cursurilor gratuite online.

Iata cateva platforme care ofera cursuri gratuite online despre cum se pot dezvolta diferite abilitati practice:

Academia Khan este una din cele mai cunoscute platforme de invatare virtuala care ofera nu doar informatii pentru copii, ci si pentru parinti si cadre didactice. Copiii pot invata teoretic si practic despre matematica, pe diferite niveluri de varsta, stiinta si inginerie, calculatoare, arta si stiinte umane, economie si finante. In plus, pot rezolva si teste de pregatire pentru fiecare domeniu in parte. Parintilor si cadrelor didactice li se ofera si sugestii despre cum sa faciliteze invatarea copiilor si sfaturi despre cum sa ofere experiente de invatare cat mai avantajoase.

EdEx este o platforma cu ro oferta bogata de cursuri oferite de universitati importante din intreaga lume. Se pot oferi si certificate de absolvire a unor cursuri practice, in schimbul unei taxe. Insa cursurile pot fi urmate si in mod gratuit, alegand optiunea „Audit course”. Misiunea acestei platforme este de a creste accesul la o educatie de inalta calitate pentru oricine si oriunde si de a promova invatarea si predarea prin intermediul cercetarii si practicii.O multime de cursuri sunt in domeniul programarii, asa ca daca ai un copil pasionat de IT si tehnologie, nu este nevoie sa astepte pana la facultate pentru a-si forma abilitati de programare.
SchoolTube aduna laolalta video-uri educationale realizate de profesori si elevi din intreaga lume, cu explicatii sau prezentari de proiecte practice din domenii variate.

Instructables  este un site axat pe cursuri si materiale video care deschid usa catre lumea abilitatilor practice. Copiii pasionati de activitati concrete sau de mesterit vor gasi aici o multime de materiale de interes. Exista lectii de cusut cu masina si de realizat broderii, de gatit, de robotica si printare 3D, de design sau de facut bijuterii, atat pentru copii, cat si pentru adolescenti si adulti.  Tot pe site exista din cand in cand diferite concursuri si competitii adresate elevilor.

Hack Design ofera tutoriale de web design, pe care cursantii le primesc saptamanal pe email.. Site-ul este atractiv deaorece invatarea presupune si puzzle-uri si diferite jocuri ce pun in functionare imaginatia si abilitatile de gandire critica.

GCF Learn Free permite utilizatorilor accesul la nenumarate cursuri gratuite din domenii diferite, de foarte buna calitate. Accesul este pus pe abilitati concrete, care pot fi utile atat copiilor in cadrul proiectelor de scoala, dar si adultilor, la locul de munca: tutoriale pentru Word, Excel sau Power Point, limba engleza, si spaniola, matematica, dar si resurse care ajuta la formarea abilitatilor pentru viata de zi cu (precum gatitul, educatia financiara sau educatie pentru sanatate). Toate resursele sunt gratuite, iar pentru a le accesa nu este nevoie de crearea unui cont pe site.

E-Learning for Kids se concentreaza pe abilitati esentiale din domenii precum: sanatate, abilitati de  viata, mediu si tehnologie pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani. Site-ul poate fi accesat in 5 limbi diferite printre care si doua de circulatie internationala, franceza si engleza.

Pentru copiii si adolescentii care stiu engleza destul de bine, nu prea mai exista domenii inaccesibile de cunoastere, atat timp cat au conexiune la internet. Cursuri predate la universitati de prestigiu pot fi urmate din orice colt al lumii, din fata calculatorului.

Pentru copiii, adolescentii si parintii curiosi, iata o lista de site-uri care ofera cursuri gratuite (in engleza, prescurtate MOOC: “Massive Open Online Courses”) din domenii variate.

KhanAcademy.org

Site-ul  se adreseaza atat elevilor, cat si profesorilor si parintilor. Inca de pe prima pagina poti alege categoria din care vrei sa vizualizezi materialele. Biologie, istorie, algebra sau stiinte sunt doar cateva din domeniile existente pe site, din care poti prelua materiale si informatii. Iti poti imbunatati cunostiintele cu peste 100 000 de exercitii interactive.

Edx.org

Daca iti doresti sa afli informatii din domenii vaste, poti accesa site-ul Edx.org. Aici vei gasi cursuri online pe care le poti descarca pe computerul tau din peste 25 de domenii precum educatie, electronica, energie si stiintele naturii, etica, nutritie, muzica, filosofie, literatura, matermatica, medicina si chiar date statistice. In total sunt 496 de cursuri, impartite pe 3 nivele: de baza, intermediar si avansat, in 6 limbi diferite. Pentru a avea acces la ele trebuie doar sa iti faci un cont si sa te inscrii la cursurile care te intereseaza. Cursantii primesc apoi pe email informatii referitoare la inceperea cursului sau la testele de evaluare.

Coursera.org

La fel functioneaza si site-ul Coursera, de pe care poti prelua informatii dintr-o varietate de domenii, oferite de diverse universitati din lume, in peste 20 de limbi (cele mai multe cursuri sunt in engleza).

 Unele cursuri sunt disponibile oricand (“on demand”), altele au o perioada fixa de desfasurare. Partea buna este ca inscrierile sunt deschise pe toata perioada de desfasurare a cursului, asa ca te poti inscrie oricand si recupera “materia”. Multi profesori care tin cursul organizeaza si intalniri online cu studentii lor, prin Google Hangout, in care raspund la intrebari. Coursera ofera si posibilitatea de a primi un certificat la finalul cursului, daca au fost trecute toate testele de evaluare si examenul final.

Duolingo.com

Site-ul ofera posibilitatea de a naviga in meniu in 21 de limbi, printre care si limba romana. Este o platforma care te ajuta sa inveti limbi straine daca iti creezi un cont. Se incepe cu un nivel de baza, cuvinte uzuale din limba straina, prezentate intr-o maniera atractiva pentru copii astfel incat sa poata fi invatate mai usor. Exista si o sectiune de forum unde poti adresa intrebari sau citi parerea celorlalti utilizatori. La sectiunea aprofundare treci de la nivelul de baza la un nivel mai avansat in care traduci deja texte scurte. Fiecare student isi poate alege ritmul de invatare, de la relaxat pana la “insane”, in functie de care sunt stabilite obiective zilnice de invatare care trebuie atinse.

MemRise.com

Si site-ul MemRise iti ofera posibilitatea sa inveti gratuit alte limbi dar si geografie, istorie sau anatomie etc., gratuit sau contra cost. Cursurile sunt create de membrii comunitatii, iar invatarea se face prin testare frecventa a cunostintelor, punand in aplicare principii referitoare la repetarea spatiata si invatarea eficienta. Si aici iti poti alege obiectivul zilnic de invatare, masurat prin puncte pe care le primesti pentru raspunsurile corecte la testele de evaluare.

OpenCulture.org

Site-ul ofera o colectie variata de resurse educationale gratuite, de la carti la filme documentare si cursuri de limbi straine. Cursurile sunt oferite de universitati de prestigiu (Stanford, Yale, MIT, Harvard, Berkeley, Oxford si altele), in diverse formate (audio sau video).

AcademicEarth com 

Site-ul, creat in 2008, ofera cursuri de facultate, master si doctorat, dar si cursuri de pregatire pentru examene precum SAT. Unele cursuri sunt in format video, altele doar audio si sunt oferite de 13 universitati de prestigiu, printre care Yale, Princeton, Stanford, Oxford.

Online.Stanford.edu

Ofera cursuri din domenii variate, unele dintre ele prezentate pe platforma proprie, altele gazduite de Coursera, cu care universitatea Stanford colaboreaza.

 

Recomandare:)

Faptul ca exista atat de variante poate da nastere la un paradox: copilul tau va avea tendinta de a alege prea multe cursuri. Recomanda-i sa se uite la mai multe cursuri din domeniul care il intereseaza, de pe mai multe site-uri si sa aleaga unul sau doua pe care le poate urmari in mod consecvent. In caz contrar, este posibil sa fie descurajat de faptul ca nu are timp sa le urmareasca pe toate la care s-a inscris.

Lista poate continua, exista o multime de site-uri pe care copilul tau poate gasi cursuri interesante. In afara de avantajul ca ofera informatii utile in mod gratuit, cursurile dezvolta si autocontrolul copilului tau si disciplina, fiind nevoit sa isi faca un obicei din a “frecventa” cursul online la care s-a inscris.

 

sursa, foto

no replies

Leave your comment